Zoeken
  • Ina van der Beek

Ik zie ze vliegen

Ik dobber in de stilte in het zwembad van Cortijo Blanco. Liggend op mijn rug kijk ik altijd graag naar de wolken. Maar dat is thuis, op mijn loungebank in de tuin, of op het strand in Den Haag. Hier zie ik geen wolken, slechts een strakblauwe lucht. En om het zwembad heen zie ik de boomtoppen zachtjes wiegen in de wind. Heerlijk die wind. Eigenaar Johan van Cortijo Blanco vertelde gisteren dat hier altijd wind staat. Wat fijn, want het is hier namelijk 300 dagen per jaar mooi weer. Dat briesje is dan erg aangenaam.B&B Cortijo Blanco ligt middenin het natuurgebied Parque Natural de Sierra Maria los Vélez. Al dobberend geniet ik van de stilte en de brandende zon. Ineens zie ik er een vliegen! Hoog boven me in de lucht. Ik verscherp mijn blik en zie er nog een. Een paar minuten later een hele zwerm. Noem je roofvogels eigenlijk ook een zwerm? Wat is dit gaaf! Ik ga ze tellen en kom uit op 32 vale gieren die tegen de strakblauwe hemel zweven.La Muela, de kies In Vélez-Blanco staat de berg La Muela (de kies). Vanaf Cortijo Blanco waar ik lig te dobberen kijk je tegen de achterkant van La Muela aan, een machtig hoge rotsachtige berg. Je kunt ‘m beklimmen. Dan dien je dit vooraf te melden bij het Centro Forestal in het dorp Vélez-Blanco, zodat zij weten wie er op pad zijn. Het schijnt een fantastische 3 uur durende klim te zijn naar de top (het plateau) van La Muela.


Vale gieren Op deze berg is in de jaren 90 een aantal gierenpaartjes uitgezet om de oude kolonie gieren weer nieuw leven in te blazen. Het zijn vale gieren (gyps fulvus) met een spanbreedte tot wel 2,65 meter. Vanaf hier zijn ze dus met het blote oog goed waar te nemen. Vooral met warm weer (gieren maken gebruik van de thermiek) zijn de gieren in groten getale te zien. Ik ben diep onder de indruk.


Parque Natural de Sierra Maria los Vélez Het Parque Natural de Sierra Maria los Vélez ligt in het noorden van de provincie Alméria en aan de grens van Andalusië. Het is een heel rustig gebied zonder massatoerisme. Over het algemeen heeft deze omgeving vooral het karakter van een woestijn, maar dit natuurpark is een soort oase. In 1987 werd dit gebied tot nationaal park verklaard. Het heeft een grootte van 22.500 hectare. Je vindt er uitzonderlijk mooie valleien en diepe kloven gelegen tussen hoge bergen waarvan de toppen meer dan 2000 meter hoog zijn. De bossen bestaan voornamelijk uit pijnbomen en er groeien kurkeiken. In dit ongerepte natuurgebied komen meer dan 100 verschillende soorten vogels voor, zoals de adelaar, de havik, de valk en de uil. (Bron: www.reizen-en-recreatie.infonu.nl).


Wonen in een natuurgebied Ina en Johan wonen hier sinds april 2019, midden in dit natuurgebied. Ze kunnen het zelf nog nauwelijks bevatten. Hun B&B en retreat-locatie Cortijo Blanco is echt een oase van rust.


https://spanjeliefhebbers.nl/ik-zie-ze-vliegen/


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven