top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIna van der Beek

“We leven op het ritme van de natuur”

Kijk je wel eens naar het programma ‘Naar het einde van de wereld’ van Floortje Dessing? Op zo’n soort plek belandden wij ook toen we Ina en Johan bezochten. Hun nieuwe thuis is in natuurpark Sierra María-Los Vélez, in de Zuid-Spaanse provincie Almería. Ja, ook in Spanje voelt het soms alsof je aan het einde van de wereld bent beland.

“Het valt wel mee” zegt Ina. “Het is slechts 15 minuten met de auto over de deels onverharde weg naar Vélez-Blanco.” Toch ervaar je het anders als je eenmaal aan het zwembad ligt van Cortijo Blanco. Het is er zó stil! En behalve dat we alleen maar natuur zien om ons heen, ruiken we ook de natuur. Wij zijn als Rotterdammers niet veel gewend. Je hoort en ziet hier geen verkeer, de lucht is schoon, er leven ongelooflijk veel dieren in dit natuurgebied en nogmaals: het is er zó stil.


Het Spaanse levensritme

“Het verschil met Nederland is gigantisch” vertellen Ina en Johan, eigenaren van B&B Cortijo Blanco. “We zijn ons nu veel meer bewust van de natuur. Al onze energie komt van zonnepanelen, we drinken bronwater dat hier uit de bergen komt stromen en met klussen houden we rekening met de warmte; dat doen we ‘s ochtends wanneer het nog lekker koel is, of ‘s avonds. We kunnen wel allemaal actielijstjes maken en plannen smeden, maar dat gaat hier niet. Tussen 14 en 16.30 uur gaat iedereen hier eten en houdt daarna siësta, dus wij nu ook. Er is geen winkel open, geen bedrijf telefonisch bereikbaar, dus je krijgt dan echt niets geregeld. En als je wel met iemand hebt afgesproken, kan het nog zijn dat ze niet komen opdagen. Mañana, mañana… Wij genieten er intens van en kunnen niet anders dan het Spaanse ritme volgen.”


Eco B&B met tuin

Nou ja, tuin… Dit is geen tuin zoals we in Nederland kennen. Dit is 6 hectare grond in een fantastisch natuurgebied! Johan vertelt: “Hier geeft de natuur alles wat je nodig hebt. Dat ervaren we nu eigenlijk voor het eerst in ons leven. Zonne-energie, water, groente en fruit. Er groeit en bloeit hier van alles: dille, wilde rucola, rozemarijn, tijm, granaatappels, druiven, amandelen, olijven….”

“Deze plek is ideaal voor een eco B&B” vervolgt Ina. “Ik bak mijn eigen brood en kook met wat we hier plukken. Ook ben ik begonnen met het kweken van mijn eigen kruiden. En we leren van onze agrarische buurman (3 kilometer verderop) wat allemaal eetbaar is. De wilde rucola bijvoorbeeld, hadden wij niet herkend. We dachten dat het onkruid was.”


Onder de enorme sterrenhemel

Wanneer we ’s avonds laat onder de sterrenhemel (enorm!) op ons terras zitten en over de amandel- en olijfgaarden kijken, die een beetje worden verlicht door het maanlicht, horen we ineens een knaag-geluid door de stilte heen. Eerst denken we dat het Málaga, de hond van Ina en Johan is. Maar als we het de volgende ochtend aan ze vragen, luidt het antwoord: “Nee, Málaga lag binnen bij ons te slapen, het zal een varkentje zijn geweest dat kwam snoepen van de amandelen.” Logisch natuurlijk als je in een natuurpark woont. Het barst er van de wilde zwijnen, steenbokken, herten en de vale gieren niet te vergeten. Maar daarover in een volgend blog meer. Want de vale gieren leven op La Muela, de kiesvormige berg/rots van Vélez-Blanco waar we vanaf deze Cortijo op uitkijken. Of nee, het is eerder andersom: de reusachtige La Muela kijkt neer op ons. Net als de zwermen vale gieren, een waanzinnig gezicht. En zoals Johan bevestigt: “Door hier te mogen wonen, voel ik me nietig in de overweldigende natuur. Het is een voorrecht om hier te mogen zijn. We hebben écht geboft.”

Tot rust komen? Wil jij ook volledig tot rust komen, onthaasten en intens genieten van deze prachtige natuur? Neem dan contact op met Ina & Johan van Cortijo Blanco.


https://spanjeliefhebbers.nl/we-leven-op-het-ritme-van-de-natuur/


22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page