top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIna van der Beek

Tussen de locals in Vélez-BlancoWe zien haar al van verre: het prachtige renaissance kasteel Castillo-Palacio dat in de 16de eeuw op een oud Arabisch kasteel werd gebouwd door de Markies van Vélez-Blanco. We zijn in het noorden van de provincie Almería, nog net in Andalusië, want even verderop begint de provincie Murcia. Een relatief onontdekte streek door de toeristenindustrie. Gelukkig maar, want dit zijn de rustige bergdorpjes waar we zo van houden.

Vélez-Blanco ligt 6 km ten noorden van Vélez-Rubio waar we jaren geleden per ongeluk een keer een pitstop maakten. Nu zijn we onderweg naar Cortijo Blanco dat ligt in Parque Natural de la Sierra de María los Vélez.

Joepie, het is markt! Nadat we ongelooflijk hebben gerelaxt in Cortijo Blanco, rijden we het dorpje Vélez-Blanco binnen. En we treffen het, want het is markt. Een beter moment om de locals te observeren en de sfeer van een dorp te proeven is er niet. De marktkraampjes zijn uitgestald in de smalle bergachtige straatjes, kriskras door het dorp. Er heerst een gezellige drukte en alles is te koop. Van kleding tot fruit, van kinderspeelgoed tot vis, van cd’s (?) tot landbouwwerktuigen.


Met je dorpsgenoten in het café We proeven en ruiken de sfeer en hobbelen gewoon achter een groepje vrouwen aan naar het terras van het dorpscafé. Vaste prik lijkt het. Op woensdagochtend doe je je boodschappen op de markt en omstreeks 12 uur drink je wat met je dorpsgenoten in het café. Mannen bij de mannen, vrouwen bij de vrouwen. Kinderen en honden drentelen eromheen. En maar kletsen… We genieten van dit lokale schouwspel en proberen de Spaanse conversaties te volgen. Die gaan over niets noemenswaardigs voor zo ver we het verstaan. Lekker praten om het praten. Natuurlijk krijgen we weer wat tapas van het huis bij onze Ice-tea en Cola.


Op het bankje voor el hospital Hierna slenteren we door de smalle straatjes en zien we de waterbronnen waar Ina, de eigenaresse van Cortijo Blanco ook het water tapt . We stoppen telkens tijdens onze wandeling door dit schattige dorpje, om ons te verwonderen over het prachtige uitzicht op de vallei en La Muela, de kies. Op het bankje voor el hospital (in Nederland is dat gewoon de huisarts) zitten drie oude mannetjes te wachten in de schaduw. Beter een wachtrij buiten dan binnen, toch? Ik loop de farmacía in om een spulletje te kopen voor een vriendin en word super vriendelijk te woord gestaan. Pinnen? Nee, hahaha, dat lukt niet. Gelukkig heb ik in Spanje altijd genoeg contanten, want dit weten we inmiddels.


Lorca We verlaten Vélez-Blanco met 44 graden Celcius (begin augustus) en rijden langs Lorca en Murcia richting Alicante. Nog even afkoelen aan zee voordat we morgen weer naar Rotterdam vliegen. Toch wil ik je attenderen op het vestingstadje Lorca, zo’n 40 km verderop (richting Murcia). Als je in die regio bent, bezichtig dan het fantastische kasteel.


Wil jij nog meer verkennen in Vélez-Blanco? Zoals iglesia de Santiago Apóstol, het Convento de San Luis (klooster), verschillende Arabische wachttorens en archeologische sites met muurschilderingen? Informeer dan naar de openingstijden (dat wisselt namelijk nogal) bij Centro de Visitantes Almacén del Trigo in het dorp, het bureau waar informatie wordt verstrekt over Vélez-Blanco en omgeving.


https://spanjeliefhebbers.nl/tussen-de-locals-in-velez-blanco/


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page